04
ruj

 

Biljke za dobar san u menopauzi

Na pitanje kako ste sinoć spavali, polovina žena u menopauzi će odgovoriti – loše. Kvalitetu sna, ali i života narušavaju hormoni ili pak druge kronične bolesti. Lošoj kvaliteti sna doprinose i navale vrućine te noćno znojenje.

Kako bi odagnale poteškoće s kojima se suočavaju, žene imaju izbor odabrati terapiju lijekovima za spavanje ili se okrenuti alternativnim metodama poput unosa specifičnih biljnih vrsta. Kada je u pitanju nesanica povezana s menopauzalnim tegobama odoljen, kineska anđelika i melatonin zajedno doprinose boljem snu.

Zabilježeno je kako odoljen odnosno valerijana postiže učinak otprilike 2 do 4 tjedna od početka uzimanja, a dugoročno uzimanje ne izaziva navikanje. Kineska anđelika se koristi u Kineskoj tradicionalnoj medicini za ublažavanje simptoma menopauze uvijek u kombinaciji s drugim biljnim vrstama s ciljem ublažavanja noćnog znojenja.

Melatonin je jedan od najpoznatijih bioloških spojeva koji se koriste za bolji san. Radi se o hormonu koji regulira budnost i spavanje, a brojne studije pokazuju kako starija populacija ima nižu razinu melatonina od osoba mlađih od 30 godina. Nižu razinu melatonina uzrokuje i uzimanje lijekova, poput beta-blokatora za regulaciju krvnog tlaka ili nesteroidnih antireumatika kod boli, koji su vrlo rašireni i često propisivani. Unos melatonina u obliku dodatka prehrani doprinosi skraćenju vremena potrebnim za usnivanje zbog čega je vrlo koristan za žene u menopauzi koje su nemirne prije spavanja i teško usnivaju.

Prednost biljnih vrsta poput odoljena i kineske anđelike te melatonina jest u tome što ne ostavljaju osjećaj mamurnosti ujutro, ne izazivaju navikavanje i rijetko izazivaju nuspojave.(c) PharmaS 2014. Sva prava pridržana.