11
lip

 

Vitamin B i menopauza

Vitamini B skupine su esencijalni nutrijenti topivi u vodi s brojnim važnim zadaćama u ljudskom organizmu. Neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, prijenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetre te probavnog sustava u cijelosti, zdravlje kože i kose. Svaki od 8 definiranih članova vitaminske obitelji B ima jedinstvenu strukturu te brojne dodatne funkcije, no s obzirom da im se zadaće u velikoj mjeri isprepliću i nadopunjuju, poželjno ih je unositi u vidu uravnotežene cjeline, bilo hranom, bilo dodacima prehrani.

Zanimljivo, kod žena u postmenopauzi primijećeni su deficiti vitamina B skupine, osobito primjerice vitamina B6. Adekvatni unos vitamina B kompleksa stoga je važan korak u postizanju zdravlja žena. No, čini se da uzimanje dodatnih količina ovih vitamina nudi i dodatne pogodnosti.

Tako, primjerice studija objavljena 2013. godine u časopisu Climacteric ženama u menopauzi preporučuje dnevnu nadopunu vitaminom B12 kako bi se izbjegli eventualne neurološke tegobe povezane s njegovim deficitom.

Studija objavljena 2010. godine u časopisu The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences je, pak, na 18 žena u postmenopauzi pokazala kako uzimanje pripravaka niacina poboljšava profil lipida u krvi. Konkretno, proučavan je učinak tjelesne neaktivnosti odnosno vježbanja i/ili uzimanja niacina te je nakon 4 tjedana uzimanja dodatnog niacina utvrđen pozitivan učinak na razinu HDL (dobrog) kolesterola te LDL (lošeg) i ukupnog kolesterola i to čak i u žena koje su živjele sjedilačkim načinom života.

Poznato je i kako folna kiselina i vitamini B6 i B12 sinergijski snizuju povišenu razinu homocisteina, aminokiseline koja se povezuje s pojavom bolesti srca. Dodatno, pripravci folne kiseline mogu biti od koristi u smanjenju napadaja vrućine koji prate razdoblje menopauze. Naime, u studiji objavljenoj u časopisu Gynecological Endocrinology 2010 godine znanstvenici su 4 tjedana 46 žena u postmenopauzi davali ili folnu kiselinu ili placebo. Rezultati su pokazali smanjenje intenziteta napadaja vrućine u skupini koja je uzimala folnu kiselinu. Pojava je objašnjenja činjenicom da folna kiselina djeluje na receptore koji imaju ulogu u fiziologiji navala vrućine.

Čini se kako vitamini B skupine nude brojne blagodati pa je njihov adekvatan unos mudar saveznik u osjetljivom razdoblju žena u menopauzi.(c) PharmaS 2014. Sva prava pridržana.